Medische zorg

Net zoals verblijfszorg is ook de medische zorg 24 uur gewaarborgd. Er kan 24 uur per dag een beroep gedaan worden op de collega's van de (para)medische dienst, voor overleg, consult en behandeling.

plek om te picknicken
Introductie

(Para)medische zorg

Om onze bewoners de beste zorg te kunnen bieden maken wij gebruik van interne en externe zorgspecialisten.

(Para)medisch team

Nieuw Woelwijck heeft een eigen (para)medische dienst. De meeste medewerkers van de (para)medische dienst zijn betrokken bij de dagelijkse zorg voor bewoners of werkzaam geweest op een woning. Dit helpt hen de zorgvraag van de bewoners beter te begrijpen. De medewerkers van de medische dienst zijn verantwoordelijk voor het leveren van verantwoorde medische en verpleegkundige zorg. De (para)medische dienst bestaat uit: een verpleegkundig specialist (tevens coördinator medische dienst), twee Physician Assistants, een verpleegkundige in opleiding tot specialist, een praktijkondersteuner/ doktersassistente, een verpleegkundig team, een administratief medewerker medische dienst en vijf fysiotherapeuten.

Zorgspecialisten

Daarnaast zijn bij de (para)medische zorg o.a. een externe huisarts, een arts verstandelijke gehandicapten, externe tandartsen, een tandartsassistente, een mondhygiëniste, bewegingsmedewerkers, twee pedicures, een logopediste, SI-therapeuten, pedicures en een diëtiste betrokken.

Lichaamstaal

Het merendeel van de bewoners kan niet verbaal uitdrukken wat hen mankeert. Naast de professionele deskundigheid van de medewerkers van de (para)medische dienst vormt het lezen van lichaamstaal van de bewoner een belangrijk onderdeel in het (para)medische onderzoek.

(Para)medisch onderzoek

Bij (para)medisch onderzoek wordt informatie ingewonnen en vindt er overleg plaats met groepsbegeleiders, ouders, orthopedagogen van Nieuw Woelwijck en externe specialisten. Op grond van al deze informatie stellen de medewerkers van de (para)medische dienst binnen hun vakgebied een diagnose en maken een behandelplan. De coördinator van de medische dienst, tevens verpleegkundig specialist, is eindverantwoordelijk voor zowel het beleid, de afstemming als de uitvoering binnen de medische dienst.

Palliatieve zorg

Zorg voor ouder wordende bewoners

Organisaties in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap, dus ook Nieuw Woelwijck, hebben te maken met steeds meer ouder wordende bewoners. Kwetsbaarheid door ouderdom en chronische ziekten komt vaker voor, juist ook bij mensen met een ernstige meervoudige handicap. Dat vergt van zorgverleners andere vaardigheden en roept ook vragen op: Hoe ga je om met kwetsbaarheid en het levenseinde? Wanneer moet de begeleiding die gericht is op activering en stimulering plaats maken voor een andere benadering; een aanpak die beter aansluit op de veranderende wensen en behoeften van de bewoner?

Bewoner en wasgoed Nieuw Woelwijck
Beltoren
Ongeneeslijk

Recht op palliatieve zorg

Palliatieve zorg richt zich op mensen met een ongeneeslijke ziekte die op den duur leidt tot het overlijden en waarvoor geen levensverlengende behandelingen beschikbaar of wenselijk zijn. De verwachting is dat de behoefte aan deze zorg zal toenemen omdat de Nederlandse bevolking aan het “vergrijzen‟ is, waardoor meer mensen aan een ongeneeslijke ziekte zullen lijden. De begeleiders van de woning zorgen samen met de medewerkers van de medische dienst voor goede zorg, ook in de laatste levensfase.

Netwerk Palliatieve Zorg Groningen

Samen met familie

Nieuw Woelwijck biedt deze zorg in samenspraak met ouders en familieleden, rekening houdend met de eigenheid van onze bewoners.
Daarnaast is Nieuw Woelwijck aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg Groningen.

Informatie over verblijfszorg
Monument goede vrijdag
Bedankt voor uw bericht.
We nemen z.s.m. contact met u op.
Oeps, daar gaat iets mis. Probeert u het nog eens.
Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en onze marketinginspanningen te ondersteunen. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.