Ons verhaal

Het is nog niet zo lang geleden dat verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten in één en dezelfde inrichting werden ondergebracht. Het psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk in het plaatsje Wagenborgen bij Delfzijl was zo’n inrichting.  

Een sloot met fontein
Een foto van een ooievaar in haar nest
Nieuw Woelwijck sinds 1977

Een nieuw begin

In de jaren zeventig heeft een aantal medewerkers van Groot Bronswijk het initiatief genomen en gekregen een eigen plek voor mensen met een verstandelijk beperking te bouwen. De initiatiefnemers van Nieuw Woelwijck (Fop Wassenaar en Jan Schreurs) wilden de bewoners een leefomgeving bieden waar zij elkaar ontmoeten, vriendschappen sluiten en zich thuis voelen. Een eigen dorp waarin de bewoners een zo ‘gewoon’ mogelijk bestaan kunnen leiden. Een aangepaste en veilige omgeving waarin iedereen op eigen wijze aan het dorpsleven mag deelnemen. Met deze uitgangspunten, waarin we nog altijd geloven, is Nieuw Woelwijck in 1977 ontstaan en hebben de bewoners van de zwakzinnigenafdelingen uit Groot Bronswijk in Sappemeer een nieuwe start kunnen maken.

Introductie

Inspiratie

In de zoektocht naar het bieden van een goed leven voor haar bewoners, heeft Nieuw Woelwijck zich vanaf haar start in de jaren zeventig, laten inspireren door verschillende filosofen en denkers.

Meer informatie
Lelies in de sloot bij Nieuw Woelwijck
Bedankt voor uw bericht.
We nemen z.s.m. contact met u op.
Oeps, daar gaat iets mis. Probeert u het nog eens.
Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en onze marketinginspanningen te ondersteunen. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.